Skip navigation

My Beloved Bucharest

This slideshow requires JavaScript.

UPGRADE prin conservare – ca lucrurile bune sa poata sa poata sa se inmulteasca trebuie sa tratam mai intai problemele (una din concluziile trase de MVRDV in concurul “Le Grand Paris”)

Ipoteza:

                 Bucurestiul cazut in capcana BOOM-ului constructiilor fara ca arhitectii sa se fi maturizat suficient dupa “dementizarea comunista”.

                 Cum facem sa-i putem pastra identitatea… cel putin cea ce ne place din ea :p

Datele problemei:

                 Oras in dezvoltare capcanele dezvoltarii -> Exemple Hong-Kong (presiunea imensa a desificarii a eradicat centrul vechi), Paris (preluam multe din problemele parisului dintre care centralitatea excesiva si lipsa legaturilor morale intre centru si margini vezi “Le Grand Paris”), Berlin(un oras care functioneaza exceptional avand f multe centre fara ca unu sa domine clar (exclud voit poarta Brandemburg))

              

   Incorsetarea Orasului cu Blocuri

Concluzii:

                 Oamenii nu isi traiesc viata acolo unde locuiesc, principalul si aproape singurul centru de interes este centrul orasului.

                 Ne trebuie mai multe centre de interes.

Inspirat de una din lucrarile de la worshop-ul de arhitectura parametrica m-am decis si eu sa fac un studiu parametric asupra bucurestiului si a fost foarte interensant cum sa brodit foarte repede in grasshopper o analiza a densitatii care arata ca un crater si niste centre de interes plasate f clar pe 2 axe N-S si dealungul Dambovitei

De ce cred ca centrul e sansa Bucurestiului de asi pastra identitatea? ganditiva daca vreti sa prezentati Bucurestiul cuiva ce ii aratati ? sau din orasele de pe la noi sau de afara ce mai tineti minte? da centrul! daca e sa iti dai intalnire  cu cineva unde iti dai intalnire …. La Fantana, in fata la Mec la Romana sau la Unirea, pe treptele de la TNB sau la intrarea in Cismigiu, Herastrau, undeva pe Lipscani ghici ce toate astea sunt plasate pe o raza de 5km fata de centru.

Avem nevoie de mai multe astfel de centre ca oamenii sa nu foloseasca locuinta doar ca dormitor ci sa traiasca si in cartierul lor sa aiba de ce sa se ataseze.

Arhitectul O.M Ungers propune dezvoltarea oraselor mai degraba prin aditie decat prin inlocuire 1. pentru ca cea ce inlocuiesti sar putea sa fie o prostie si pe moment sa nu iti dai seama si 2. inlocuirea este un proces ireversibil care iti blocheaza caile de dezvoltare viitoare. (mersi Horia for the hint). Ce este si mai interesant e ca f multe din dezvoltarile de calitate ale Bucurestiului sau aflat la marginea de atunci a orasului acolo unde era ieftin si se puteau experimenta idei noi (poate e doar parerea mea personala) bineninteles vorbim de istoria de dinnainte de comunism. 

OK si… care-i legatura intre una si alta?

Well presiunea asupra centrului e imensa, oamenii isi traiesc viata in centrul orasului cea ce nu e rau atata timp cat restul orasului nu ramane fara viata, daca presiunea e atat de mare atunci si cei care investesc vor sa investeasca in centrul atentiei, ok f bine DAR din pacare trebuie sa fim realisti INCA NU SUNTEM IN STARE SA CONSTRUIM CHESTI DE CALITATE(sau cei care sunt sunt prea putini) din n motive de la constructori la mentalitatea de tranzitie la presiunea financiara si faptul ca beneficiarii nu sunt in stare sa aprecieze calitatea… in fine, trebuie sa gasim alte locuri unde TREBUIE sa experimentam sa construim cat mai mult sa ne DEZVOLTAM pana vom ajunge sa putem sa construim ceva mai de calitate decat cea ce daramam si cu care sa ne putem cu adevarat mandri in fata lumii, problema e ca investitorii nu vor sa investeasca acolo unde nu vin oamenii acolo unde nu e un CENTRU DE INTERES buuuun SI CUM REZOLVAM ASTA ?

CREAND NOI CENTRE DE INTRES

cum …. asta vom vedea in partea a II-a https://baddimi.wordpress.com/2010/06/17/upgrade2/

Advertisements

One Comment

  1. Interesanta ipoteza, multiplicitatea (chiar redundanta) centrilor nervosi sunt semnul unui organism superior dezvoltat; desi cred ca se pot imagina si critici legitime: de ce disjunctia intre locuire si centru? Dimpotriva, centrele interesante sunt tocmai cele in care se locuieste 24/7 si nu numai, ca in downtown-ul american, doar 9to5. Apoi, de ce credeti ca solutia sta intr-un altfel de locuire (“mai buna”) si nu intr-o pauza de reflectie critica, daca tot avem sansa crizei? Chiar sunt curios (si deloc ironic).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: